Етичен кодекс Cateur

CATEUR е развъдник за червени британски късокосмести котки, който осъществява дейност по правилата на Международната федерация по фелинология FIFe с регистрационен номер FBe-C-2021-0396. Здравето и благосъстоянието на всяка котка Cateur трябва да бъдат най-важните грижи както за селекционера, така и за собствениците на котки или котенца Cateur. Този кодекс насърчава отговорното отглеждане, основано на генетични принципи, превенция на болести и създаване на среда на любов и комфорт.

 

ОТГЛЕЖДАНЕ НА КОТКИТЕ CATEUR

 1. Котките Cateur се отглеждат единствено в домашна среда, заобиколени от хора. Не се допуска отглеждането им навън или в стопански помещения.
 2. Освен в случаите когато се транспортират, участват в изложба или са настанени във ветеринарна клиника, котките Cateur не могат да бъдат затваряни в клетка. Клетките трябва да са добре вентилирани и с размери, които позволяват котката да се изправя. На разположение в клетката трябва да има осигурени тоалетна, храна и вода. Това задължение не се отнася за краткотрайно транспортиране с транспортна чанта.
 3. Пространството, в което се отглеждат котките Cateur не трябва да бъде по-малко от 20 м². То трябва да позволява котката да се движи, играе и наслаждава на домашния живот.
 4. В помещенията, в които се отглеждат котките Cateur трябва да има достъп на естествена дневна светлина и да се поддържат в температурен диапазон не по-нисък от 15°C и не по-висок от 30°C. При необходимост трябва да бъде осигурено допълнително отопление или охлаждане.
 5. На котките Cateur трябва да бъдат осигурени приспособления за катерене, игри и уединение – дънери, стълбове, хралупи, къщички, легла, катерушки и др.
 6. Котките Cateur трябва да имат постоянен достъп до чиста котешка тоалетна, прясна питейна вода (не бутилирана) и качествена специализирана храна за котки, съобразно хранителните им нужди и препоръките на наблюдаващия ги ветеринар. Разстоянието от тоалетната до храната и водата не трябва да бъде по-малко от 1 метър.
 7. На котките Cateur трябва да бъде осигурена безопасна домашна среда, която превентира допускането на инциденти с тях като:
  • а. Отравяне с препарати, неподходяща храна и растения;
  • б. Изгаряния от отоплителни инсталации и електрически уреди;
  • в. Падане от необезопасени прозорци и тераси;
  • г. Застрашаващи живота и здравето на котката инциденти с други домашни любимци.
 8. Котките Cateur не трябва да съжителстват с влечуги, гризачи, ловни и агресивни кучета, всякакъв тип диви котки, котки с генетични малформации (напр. Манчкин и Шотландска клепоуха).

 

ЗДРАВНИ И ХИГИЕННИ ГРИЖИ ЗА КОТКИТЕ CATEUR

 1. Веднъж годишно котките Cateur задължително трябва да се реваксинират срещу котешка панлевкопения (FPV), котешки калици вирус (FCV), котешки херпес вирус (FHV) и котешка левкемия (FeLV), освен ако ветеринарният лекар не е посъветвал друго.
 2. Всички котки Cateur получават първоначална ваксинация срещу бяс в развъдника, а последващата им реваксинация трябва да се обсъди с ветеринарен лекар.
 3. Всички котки Cateur задължително трябва да се обезпаразитяват вътрешно и външно по възможност всеки месец или минимум веднъж на три месеца.
 4. Всички котки Cateur задължително подлежат на профилактичен ветеринарен преглед поне веднъж в годината, дори и да нямат симптоми на заболяване. Освен физическия преглед, преценката за здравния им статус трябва да е аргументирана с резултати от:
  • а. Пълна кръвна картина с левкограма и биохимични показатели;
  • б. Биохимични показатели на урина;
  • в. Ехография на сърце поне веднъж на две години.
 5. Котките Cateur трябва да получават навременна здравна помощ от ветеринарен лекар. Недопустимо е да се прибягва до самолечение без консултация с ветеринар.
 6. При осъществяването на здравни и хигиенни грижи за котките Cateur трябва да се използват само ветеринарни продукти, освен ако ветеринарният лекар не е посъветвал друго.
 7. Къпането на котките Cateur трябва да се избягва. При възникване на неотложна необходимост трябва да се опитат и други способи за почистване, например с мокри кърпички за домашни любимци.
 8. Грижите за очите, ушите, устната кухина и козината на котките Cateur включва ежедневен оглед и при необходимост се предприемат действия за подобряване на тяхното състояние.
 9. Грижата за козината на котките Cateur включва използването на специализирани гребени, четки и ръкавици. Използването на уреди за бръснене и Furminator® е категорично недопустимо, освен ако е част от медицинска манипулация, осъществявана от ветеринарен лекар.
 10. Обитаваните помещения, легла и завивки, котешката тоалетна, както и посудата за хранене и вода трябва да се поддържат чисти през цялото време. Поне веднъж седмично трябва да се извършва химическа или термична дезинфекция (≥60°C).

 

ХУМАННО ОТНОШЕНИЕ КЪМ КОТКИТЕ CATEUR

 1. Недопустимо е да се упражнява агресия или насилие под каквато и да е форма спрямо котките Cateur както от хора, така и от други домашни любимци. При необходимост трябва да им се осигури самостоятелно помещение за уединение.
 2. Недопустимо е котките Cateur да участват в медицински и биологични експерименти.
 3. Недопустимо е да се извършват действия, които променят натуралния външен вид на котките Cateur като премахване на козината до кожа, боядисване, купиране на уши и опашка, отстраняване на ноктите (онихектомия), поставяне на импланти в скроталната торбичка или бузите.
 4. Употребата на аксесоари, които променят натуралния външен вид на котките Cateur като нашийници, панделки, накити, дрешки и други трябва да бъде за кратко и с повод, например за фотосесия по случай рожден ден или друг празник. Недопустимо е котките да бъдат принуждавани да носят постоянно такива аксесоари.
 5. Недопустимо е котките Cateur да участват в спортни състезания, ритуални церемонии, циркови и други представления. Те могат да участват в котешки изложби, в киното или телевизията, но при условие че им е осигурен достъп до тоалетна, храна, вода и укрития, където да се уединяват.
 6. Освен по повод извършването на неотложни медицински грижи котките Cateur не бива да бъдат упоявани. При необходимост от намаляване нивата на стрес могат да се използват феромони и ветеринарни хранителни добавки.
 7. Само здрави котки Cateur могат да бъдат извеждани от обитавания дом с изключение на случаите, когато трябва да получат ветеринарна помощ.
 8. Котките Cateur трябва да получават ежедневни човешки ласки и внимание. В случай, че стопанинът им отсъства от дома за повече от 2 дни, той трябва да осигури свой заместник, който да се грижи за тях.
 9. Недопустимо е котките Cateur да живеят на улицата или да сменят стопанина си без съгласието на селекционера. При възникване на сериозни обстоятелства за дълготрайна невъзможност за полагане на грижи за котка Cateur, тя трябва да бъде върната обратно в развъдника.

 

СЕЛЕКТИРАНЕ НА КОТКИТЕ CATEUR

 1. Селекцията на котките Cateur се извършва само с Британски късокосмести котки, притежаващи родословия от чисто развъждане най-малко три поколения назад, вписани в регистъра LO на фелиноложката организация издател на родословието.
 2. В потеклото на котките Cateur е възможно да има прародители от експериментално развъждане, вписани в регистъра RX на издателя на родословието.
 3. Подборът на родителите гарантира чисто развъждане на котките Cateur без инбридинг и кръстосване с други породи. Всички котенца Cateur отговарят на условията за вписване в регистъра LO (Livre dOrigine фр. – Оригинална книга).
 4. В селекцията на котките Cateur участват само здрави родители, на които са извършени тестове за отсъствие на:
  • а. Поликистозна бъбречна болест (PKD);
  • б. Хипертрофична кардиомиопатия (HCM);
  • в. Крипторхизъм;
  • г. Котешка левкемия (FeLV);
  • д. Котешки имунодефицитен вирус (FIV);
  • е. Инфекциозни и други заболявания през репродуктивния период.
 5. По време на бременността и кърменето се налагат карантинни мерки с продължителност минимум 28 дни след поставянето на първа ваксина на малките котенца Cateur:
  • а. Майката и нейното поколение са отделени в самостоятелно помещение;
  • б. Преустановяват се посещенията на външни лица в развъдника;
  • в. Извършва се ежедневна хигиенна дезинфекция на всички помещения;
  • г. Всички останали котки се обезпаразитяват и подлежат незабавно на ветеринарен контрол при изразена симптоматика.
 6. Малките котенца Cateur не могат да напускат развъдника до завършването на пълния ваксинационен план в съответствие с регулациите на Република България и ЕС. Това ограничение не се отнася за посещения на ветеринарна клиника.

 

ОСИНОВЯВАНЕ НА КОТКИТЕ CATEUR

 1. Котките Cateur могат да бъдат осиновявани при определени условия, уредени в двустранен договор между селекционера и осиновителя. Осиновителят се съгласява да полага грижи на отговорен стопанин за котката Cateur като спазва политиките на този кодекс.
 2. Благосъстоянието на всяка котка Cateur е от първостепенна важност за селекционера. Освен събеседване с кандидата, селекционерът може да поиска да посети дома му, за да се убеди, че средата е подходяща за отглеждане на котка Cateur.
 3. Само здрави котки Cateur могат да бъдат осиновявани. Недопустимо е котки дори с незначителен здравословен проблем да бъдат поверявани на грижите на осиновителя.
 4. Котките Cateur се поверяват на грижите на техните осиновители обезпаразитени, ваксинирани, с международен ветеринарен паспорт, с резултати от ДНК тест и с родословие в оригинал. По желание на осиновителя могат да се направят и допълнителни медицински тестове.
 5. Котките Cateur се поверяват на грижите на техните осиновители след извършена кастрация, освен ако ветеринарният лекар не е посъветвал друго или котката ще участва в селективна програма на лицензиран развъдник.
 6. Осиновените котки Cateur не могат да напускат развъдника преди навършването на 4-месечна възраст или 12-седмична възраст, ако приемният дом е друг лицензиран развъдник.
 7. Всеки осиновител на котка Cateur получава регулярни напътствия от селекционера за правилното отглеждане на котката, докато тя е под негова опека.