Хипертрофичната кардиомиопатия (HCM) е най-често диагностицираното сърдечно заболяване при котките. То се характеризира с удебеляване стените на лявата камера на сърцето, намаляване на нейния обем и отпускане на сърдечния мускул. Заболяването води до застойна сърдечна недостатъчност, аритмии и тромбоемболизъм. При Британските котки HCM се диагностицира само и единствено с ехокардиография. Лечението е симптоматично и цели да подобри качеството на живот на котката, но не може да предотврати прогресията на заболяването.

Обикновено стопаните разбират за това заболяване след настъпване на внезапна смърт. Някои котки не показват признаци да са болни – хранят се, играят, мъркат и се гушкат. Други – дишат учестено с отворена уста или са летаргични. Тези симптоми са характерни при натрупване на течност в или около белите дробове и често могат да бъдат сбъркани със състояние на стрес или прекомерна активност.

Въпреки че няма лечение, навременното диагностициране и включването на медикаменти могат да облекчат състоянието и да удължат преживяемостта. Съвременните генетични тестове за Британската късокосместа котка не са достатъчно надеждни за отхвърляне на диагнозата, затова тя се поставя с ехографско изследване и консултация с ветеринарен кардиолог. Списък на ветеринарните кардиолози в България може да бъде намерен на сайта на Българската Асоциация по Ветеринарна кардиология.


Някои ветеринарни клиники предлагат генетичен тест за HCM на собственици на британски котки в лаборатории в чужбина. Тези тестове са разработени единствено и само за породите Регдол и Мейн кун! Интерпретацията, че всички котки си приличат и тестовете са валидни за всички породи е абсолютно погрешна! Тя може да доведе до фалшиво спокойствие и липса на бдителност у собствениците на предразположена към заболяването котка.


Добрата новина за любителите на Британски късокосмести котки е, че не всички развиват HCM. През последните години неблагоразумното развъждане без оценка на риска за унаследяване на това и други генетични заболявания, създават погрешно впечатление, че хипертрофичната кардиомиопатия (наричана още „болно сърце“) е типична за тази порода. Отговорност на всеки селекционер е редовно да прави скринингови тестове, като превенция на риска за предаването на генетични и инфекциозни заболявания към бъдещото поколение.

Референт: Cornell University