Повечето котки кихат от време на време, просто защото нещо дразни вътрешността на носа им. Причината може да бъде храна, вода или домашен прах, които са попаднали в носната кухина. Кихането е естествена реакция на тялото да се отърве от дразнителите в носа. То е сложно действие, включващо множество мускули и нерви за координиране на мощно изпускане на въздух през носа. Обикновено няма повод за безпокойство, ако котката киха рядко. Но ако това зачести във времето или е съпроводено и с други симптоми, като загуба на апетит, е наложително да се потърси ветеринарна помощ.

Има съпътстващи симптоми, които обикновено се проявяват при кихане. То може да е съпроводено с хрема, сълзящи очи и кръв от носа. Раздразнената носна лигавица секретира сополи, които често са безцветни и воднисти, но могат да бъдат гъсти и оцветени. Запушването на носа води до сълзене на очите, тъй като очите и носът са свързани. Появата на бледа кръв в сополите се дължи на спукани капиляри от напрягането при кихане.

Важно е котките да бъдат наблюдавани и за промяна в тяхното поведение:

Загуба на апетит

Намалена двигателна активност

Търсене на уединение

Задавяне, гадене или повръщане

Учестено дишане

Дишане с отворена уста

Кашляне

Хрипове

Настиват ли котките?

Често пъти стопаните си мислят, че котката им може да е настинала. Британските късокосмести котки притежават гъста козина, която ги предпазва от студа през зимата и охлаждането на климатик през лятото. Инфекциите на горните дихателни пътища, наричани „котешки настинки“, почти винаги се причиняват от котешки херпесвирус или котешки калицивирус. Затова е важно котките да се ваксинират всяка година.

Макар ветеринарните лекари да предписват антибиотици при кихане и конгестия, основната причина за кихането рядко са бактерии. Ако котката има бактериална инфекция, това обикновено се дължи на вирус или друг проблем. Кихането може да е провокирано от инфекция на зъбите или ушите, гъбички като Cryptococcus spp., чужди тела, лимфом или аденокарцином. Някои вродени състояния като дупка в небцето, през която в носа попадат храна и течности, също може да са причина за досадното кихане.

Без паника, моля!

Ако котката е кихнала няколко пъти и спорадично, това не е повод за тревога. Котките развиват различни видове ринит или хронично възпаление на носа по неизвестни причини. Това е една от най-честите причини за хроничното кихане. Домашният прах, плесени, полени от цветя, замърсеното вътрешно тяло на климатика и ароматизатори могат да са причина за алергична реакция. Обикновено алергиите и вирусните инфекции отминават от само себе си за 2-3 седмици. Ако кихането е по-продължително или котката загуби апетит и стане летаргична, трябва да се потърси ветеринарна помощ. Диагностиката може да включва освен физическия преглед, кръвна картина, рентген или апликация с кортикостероид. Трябва да се избягва самолечението! Приемът на хранителни добавки за засилване имунитета на котката няма да навреди.

.

Референт: Swiniarski Emily, DVM